Tosca med bär/vaniljsås

Min kille har tjattat på mig om att han vill ha tosca kaka nu
en halv evighet så idag ställde jag mig och gjorde en för
första gången någonsin. Till det gjorde jag en syrlig bär/vanilj sås

tosca:

100 g margarin
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1/2 dl mjölk


Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter,
med (Obs: viktigt!) löstagbar kant. Sätt på ugnen på 175 grader

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker, gärna med elvisp, till en vit smet. Vispa ner bakpulvret.

Häll på mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet.
(Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt
måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i
175 grader i 20-25 minuter. Under tiden gör du toscaglasyren.
Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter


glasyr:

100 g mandelspån
100 g margarin
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk grädde


Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull.
Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter.

Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna.

(Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan
på för hög värme för då kommer det bli bränt, så gå inte
ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och
om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen
från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i
kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.)

När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma
lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.

Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter,
men om det är tid kvar så sänk plattan till det lägsta,
(tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra
om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.

Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren.
Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan
(i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter
eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.

Ta ut kakan och låt den svalna några minuter.
Lossa därefter kakan från formen och lägg den på galler.
Låt kakan svalna med toscaglasyren upp och lägg
gärna formen ovanpå och/eller en bakhandduk

syrlig sås:

grapefrukt saft
maizerna vanilj pulver
vatten
potatismjöl
röd karamelllfärg

lägg allt i en kastrull och värm upp.
låt det inte koka för mycket.
låt det halv tjockna.
låt svallna och häll sen över en bit kak


Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0